Byggemenskap för YIMBY

Har du någonsin gått förbi någon plats i Stockholm och tänkt ”Här skulle det vara trevligt med en ytterligare byggnad?” Kanske till och med funderat lite på hur byggnaden skulle se ut och hur det skulle vara att bo i den? Eller vilken typ av lokal som borde finnas i bottenvåningen?

Förmodligen gick dina tankar inte längre än så. Byggande är för byggbolagen och inget som en vanlig person ägnar sig åt för att de tycker det är intressant… Eller? Sofia har tidigare skrivit ett inlägg om hur byggemenskaper  börjar bli mer populära i Sverige. Med dessa kan privatpersoner själva gå ihop och tillsammans projektera och låta uppföra en byggnad.


Byggemenskaper i Berlin

Vi är två personer som vill bilda en byggemenskap och ta tillvara engagemanget för stadsutveckling hos YIMBY-medlemmar. Mer specifikt tittar vi på möjligheten till en byggherregemenskap, den typen av byggemenskap där alla medlemmar inte nödvändigtvis planerar att bo i det färdiga huset.

Om oss

Martin Lindahl
Jag driver sedan 2013 eget teknikkonsultbolag. Före det var jag anställd på Storstockholms Lokaltrafik som projektledare för spårinfrastrukturprojekt. För närvarande har jag ett uppdrag som teknik- och designansvarig för tvärbanan Kistagrenen. Jag är civilingenjör från väg- och vattenbyggnad med inriktning trafikens infrastrutkur på KTH. Jag har varit medlem i Föreningen för byggemenskaper i Svergie sedan 2015 och har sedan 2016 varit revisor i föreningen. Jag har sedan jag startade eget gått med tankar om att bilda en byggemenskap.

Sofia Buhrgard
Jag arbetar som planarkitekt på Nyköpings kommun. Jag är också civilingenjör, i samhällsbyggnad med inriktning stadsplanering på KTH. Jag tycker att byggemenskaper är ett spännande verktyg för medborgare att påverka stadsutvecklingen. Det skapar möjligheter till projekt som inte är intressanta för traditionella byggaktörer. Det bästa sättet att lära sig mer om det är genom att jobba med det.

Var?
Vårt huvudfokus är på en plats i Solna eller Sundbybergs kommun. Vi har ingen specifik lokalisering bestämd än utan är öppna för förslag. Vilken plats som är aktuellt beror både på vilka kvalitéer den har och på praktiska faktorer som markägare och byggnadstekniska förutsättningar.

Logga och namn är under arbete

Hur?
Drivkraften för byggemenskapen ska vara att skapa en byggnad som bidrar till god stadsplanering och arkitektur. Estetik och urbana kvalitéer ska vara centrala i projektet. Det ska också präglas av hållbara val av material som ger en låg energiförbrukning och låga underhållskostnader på sikt.

Varför?
Vi vill ta det engagemang för stadens utveckling som finns hos YIMBYs medlemmar och kanalisera det till en påverkan och realisering i verkligheten.

Vilka?
Just nu tittar vi på att skapa en mindre grupp på cirka 4-5 personer som är intresserade av att delta i idéstadiet för processen. Vi söker framförallt personer som har erfarenhet från planering eller byggande. Kanske är du husarkitekt och drömmer om att rita en byggnad där ambitionsnivån är högre än hos de storskaliga byggbolagen? Eller kanske vill du få erfarenhet processledning för byggemenskap för att kunna erbjuda konsulttjänst för det, nu när fenomenet verkar ta fart. Om du är intresserad och vill veta mer, kontakta oss gärna.

Martin Lindahl, martin@martinlindahl.se 0736-272525

Sofia Buhrgard, buhrgard@outlook.com 0739741069

Även andra medlemmar kommer att kunna delta i början processen, tex genom att ge förslag på möjliga platser. Skicka kontaktuppgifter till oss om du vill få meddelande om framtida evenemang. Eller gå med i vår facebookgrupp

När?
Hela processen för en byggemenskap pågår under flera år. Det är ingen ”genväg” till bostad utan ett sätt att delta i en skapandeprocess och bygga något tillsammans.

Kostar det något/ får jag något betalt?
Nu under idéstadiet kommer vi inte att hantera några pengar. När det är dags för nästa steg, att bilda en förening för byggemenskap, kommer vi att ha en medlemsavgift för de som vill gå med, och ge en mindre ersättning till de som arbetar med projektet tillsammans med oss. När det är dags att bygga går vi alla medlemmar i byggemenskapen ihop och betalar handpenningen för lån tillsammans. Vi tittar på möjligheten att ha olika prisnivåer beroende på hur stor andel av byggnaden man vill äga.

Vad är kopplingen till YIMBY?
Vi riktar oss bland annat till YIMBY Stockholms medlemmar och kommer initialt att använda yimby.se och facebooksidan Yimby Stockholm för att hitta intressenter. Men när det väl är dags att bilda en förening kommer den inte ha någon direkt koppling till nätverket YIMBY.

Men… detaljplan? Upprättelseform? Bankgaranti? … och alla andra frågor då?
Det blir för långt att gå in på allting i den här artikeln men vi pratar gärna mer detaljer om du är intresserad. Kontakta oss gärna med frågor.

Länk till facebookdiskussion om artikeln

Kommentarer:

Martin Ekdahl (13 Februari 2019 11:59)
Spännande projekt. Jag bor skälv sen ca 11 år inte längre i Stockholm och har nog för dålig koll på det aktuella läget men tycker att det är jättehäftigt. Hoppas att det blir av!

Skriv en kommentar :