YIMBYcon

Den 11 till 14 augusti hölls YIMBYcon i Helsingfors. Den allra första europeiska YIMBY-konferensen. Arrangörerna var gruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin (Mer Stad till Helsingfors) som har lyckats på många sätt att främja en mer urban utveckling i Helsingfors.



Konferensen hade deltagare från Helsingfors, Tammerfors, Stockholm, Seattle och Portland. Deltagarna bidrog till programmet med föreläsningar och workshops som de själva bokat in i programmet. LKH (en lite mer lättstavad förkortning) hade även bjudit in föreläsare som på olika sätt arbetar med stadsutveckling. Det var en stor variation av bakgrunder och expertis och resultatet blev mycket intressanta dagar.


Generalplanechef Rikhard Manninen, City boulevards
                      
Mike Kingsella, Solving the Affordable Housing Crisis
            
Lilja Tamminen, Transforming urban ugliness

Presentationerna kommer förhoppningsvis att läggas upp på Yimbycons hemsida, om inte arrangörerna är alltför utarbetade efter allt organiserande.


DAC Team, Workshop on co-housing

LKH planerar att ha konferensen nästa år igen. Förhoppningsvis kan vi då ha fler deltagare från Sverige, till exempel från YIMBY Göteborg. Deras stad liknar Helsingfors på många sätt och aktivister i dessa städer kan säkert dra många lärdomar av varandra.


Statistik över antalet invånare i olika stadskärnor. Göteborg andra stapeln från höger och Helsingfors fjärde.

Några av deltagarnas reflektioner efter konferensens slut var hur lika många problem i våra städer är och hur många av exemplen visar hur man i stadsutveckling kan behöva ta upp idéer och projekt om och om igen tills de till slut genomförs. 

Kommentarer:

Martin Ekdahl (23 Augusti 2016 12:46)
Intressant. Tack för informationen om detta event. Visste att det finns flera yimbynätverk runt om i Europa och USA. Kul att man kan träffas och dra lärdomar av varandra på detta vis.
Filip (26 Augusti 2016 15:09)
For et opplegg, nice! Neste år blir også Oslo representert (ved meg). Det kunne vært morro å få flydd inn noen indere og afrikanere også, der skal det bygges en del de neste årene.
Sofia (26 Augusti 2016 15:24)
Det var en man från Indien med första dagen. Han bor i Helsingfors och var intresserad av att ta del av stadsplaneringslösningar som skulle kunna exporteras till indiska städer.
Filip (26 Augusti 2016 15:30)
Så bra. Jeg tror at nå som demokratiske e-markeds setter fart, kan good governance og byråkrater bli en eksportvare. Man skal aldri undervurdere en god stadsplan :)

Skriv en kommentar :